На територію бойовиків Фонд гарантування вкладів перевів 4 млрд грн


На територію бойовиків Фонд гарантування вкладів перевів 4 млрд грн

На територію бойовиків Фонд гарантування вкладів перевів 4 млрд грн
У зоні АТО Фонд гарантування вкладів виплачує клієнтам банків 93-99,9% гарантованих сум. Гроші отримали вкладники 34 фінансових установ. Причому, цьому не заважають ні масовий переїзд громадян, ні втрата їх документів.
Про це повідомляє журналіст Юлія Самаєва для "Дзеркала тижня". На підконтрольних бойовикам територіях відсутня інфраструктура та мережа банківських установ, а частини з них втратила документи.
"Підозри про наявність додаткової корупційної маржі викликають списки тих банків, які виявлялися уповноваженими проводити виплати вкладникам", - зазначила вона.
Самаєва вважає, що фонд, практично, відкрив грошовий канал на окуповані території. По ньому вже пройшло не менше 3,3 мільярда гривень, а беруть їх з держбюджету.
Долею цих грошей, за її словами, повинні зацікавитися правоохоронці. У листопаді 2014 року Кабмін і Нацбанк планували блокувати роботу банків і рахунки жителів на непідконтрольних територіях, але рішення кардинально змінилося.
"Чи не тому, що стало зрозуміло, що АТО триватиме роками, і є реальна можливість перевести в готівку держкошти через цю "сіру" зону?" - наголошує журналіст.
Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка інформували, що гроші з держбюджету йдуть в приватні руки на непідконтрольні території під виглядом виплат вкладникам. Він розпорядився створити робочу групу з правоохоронців для розслідування. Але Генпрокуратура все ніяк не може підписати відповідне розпорядження.http://znaj.ua/news/regions/41663/na-teritoriyu-bojovikiv-fond-garantuvannya-vkladiv-pereviv-4-mlrd-grn.html